Home Gastenboek Wat is candida? Oorzaken Symptomen Test Behandeling Candida dieet Suiker Maaltijd suggesties Tips
Vatbaarheid voor sch...
Er zijn twee genetische mutaties gevonden die het risico op schimmelinfecties (candidiasis) vergroten. Ze zijn onafhankelijk van elkaar ontdekt door onderzoeksgroepen van het University College London en het UMC St Radboud in Nijmegen. Beide onderzoeken zijn gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, het belangrijkste wetenschappelijke tijdschrift voor medisch onderzoek.
Naar boven

Oorzaken

Candida is een gist dat iedereen in het lichaam meedraagt. Het wordt in toom gehouden door vriendelijke bacteriën die het gebruiken als voedsel. Candida heeft echter de eigenschap dat het zich kan veranderen in een schimmel. Dit kan gebeuren wanneer de balans in de darmen verstoord wordt doordat vriendelijke bacteriën vernietigd worden door bijvoorbeeld:

-Langdurige stress-situaties
-Langdurig antibiotica gebruik
-Veelvuldig gebruik van geraffineerde koolhydraten, alcohol, fast-food en kant-klaarproducten.
-Gebruik van de anticonceptiepil
-Langdurig gebruik van synthetische cortisonpreparaten
-Ander medicijngebruik 

In de meeste gevallen is een combinatie van een of meer van de bovengenoemde factoren de boosdoener. Bekend is bijvoorbeeld dat mensen die een tekenbeetinfectie hebben opgelopen soms langdurige antibiotica kuren krijgen voorgeschreven  met alle gevolgen van dien voor de darmflora.

Infecties door de gist Candida Albicans komen het meest voor bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Bij mensen met een sterk immuunsysteem worden gistinfecties voorkomen doordat de cellen van het immuunsysteem door het lichaam patrouilleren om de gisten op te sporen, te herkennen en te doden. Het is dan ook zaak te gaan zorgen voor een sterk afweersysteem en een gezonde darmflora.