Home Gastenboek Wat is candida? Oorzaken Symptomen Test Behandeling Candida dieet Suiker Maaltijd suggesties Tips
Vatbaarheid voor sch...
Er zijn twee genetische mutaties gevonden die het risico op schimmelinfecties (candidiasis) vergroten. Ze zijn onafhankelijk van elkaar ontdekt door onderzoeksgroepen van het University College London en het UMC St Radboud in Nijmegen. Beide onderzoeken zijn gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, het belangrijkste wetenschappelijke tijdschrift voor medisch onderzoek.
Naar boven

Voedingsmaatregelen bij het Candida syndroom

Algemene richtlijnen
· Absoluut géén gisthoudende producten. In plaats van gewoon brood, zuurdesembrood gebruiken. Per dag zijn maximaal 5 zuurdesemboterhammen toegestaan. Indien men minder dan 5 zuurdesemboterhammen per dag eet, mag men in plaats daarvan een qua calorische waarde overeenkomstige hoeveelheid extra zilvervliesrijst of andere granen nemen.

· Géén voedingsmiddelen die meer dan 15% koolhydraten bevatten (zie: 'Nederlandse Voedingsmiddelen-tabel' van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding). Als uitzondering op deze regel zijn wél toegestaan: brood (gistvrij), zilvervliesrijst en gekookte aardappelen. In plaats van zuurdesembrood mag volkoren pasta (gist- en suikervrij) worden genuttigd. Uiteraard géén geraffineerde koolhydraten: alle suikers (dus ook honing, druivensuiker, dextrose-tabletten, e.d.), zetmelen (witmeelproducten), e.d. zijn verboden, ook al zit er 15% of minder koolhydraten in.

· Absoluut géén schimmelhoudende producten (champignons, schimmelkaas, e.d.).

· Zo mogelijk (de maag moet het kunnen verdragen) voldoende rauwkost eten: sla, andijvie, wortelen, radijs, komkommer, e.d. Als men een gevoelig maagslijmvlies heeft, moet men met een kleine hoeveelheid rauw-kost beginnen en dit in de loop der tijd langzaam opvoeren.

· Geen vruchten die zoet smaken (ook al is het koolhydraat­percentage minder dan 16%!). Altijd toegestaan zijn: grapefruit, citroenen, zure appels, sinaasappels en aalbessen.

· Geen varkensvlees en kalfsvlees. Wél mag: vette vis (haring, makreel, sardientjes, zalm, e.d.); vetarme vis (krab, kreeft, schelvis, koolvis, tong, e.d.); lamsvlees, schapenvlees, geitenvlees, kip, rundvlees, gevogelte.

· Eet meer vis en minder vlees.

· Geen lichaamsvreemde voedseltoevoegingen (geur-, kleur­ en smaakstoffen). Eet liefst onbespoten groenten en fruit.

· Geen gewone melk of melkproducten gebruiken. Zachtgekookte eieren zijn zonder restrictie toegestaan. Nuttig voldoende magere rechtsdraaiende kwark (Biogarde), te vermengen met vers gekneusd lijnzaad en 1 eetlepel lijnzaadolie (koudgeperst). Hierbij, indien men geen vitamine E los of in een multi-vitaminepreparaat gebruikt, extra vitamine E innemen (minimaal 100 IE per dag).

· Kaas: zeer jonge kaas (bijv. Hüttenkäse), 20+ kaas (Edammer e.d.) alleen met mate; korst breed afsnijden i.v.m. mogelijke schimmels in de korst.

· Noten: walnoten, amandelen en hazelnoten zijn toegestaan, mits niet gebrand! Voor candida-patiënten met tevens herpes-virussen is dit helaas niet toegestaan.

· Gebruik alle etenswaren zo vers mogelijk. Liever niet uit pot en verboden uit blik. Diepvries in de wintermaanden is toegestaan.

· Scherpe specerijen zijn niet toegestaan.

· Dranken: geen alcohol (in bijzondere situaties is een kleine hoeveelheid droge, witte wijn toegestaan), koffie en thee.

· Wel mag: Biogarde Drink (i.p.v. melk of karnemelk), soyamelk zonder suiker, Spa (blauw, desnoods rood), sap van niet-zoete vruchten en kruidentheeën: Mariadistel, Stinkende gouwe, Paardebloem, Goudsbloem en Guldenroede.

Wat mag je WEL eten:
· zuurdesem brood (max. 5 boterhammen per dag), roggebrood, knäckebröd, volkoren matzes, volkoren watercrackers, volkoren bladerdeeg, rijstwafels, maiswafels, gierstwafels.
· Mogelijkheden voor broodbeleg: rookvlees, rosbief, (zeer) jonge kaas, Hüttenkäse, ei, tomaat,  rauwkost.
· Geen ham en worstsoorten;
· Volkorenproducten, voor zover toegestaan;
· Hüttenkäse, kwark (Biogarde);
· citroenen, grapefruit, zure appels, tomaten, avocado's, papaja, aalbessen, bosbessen, blauwe bessen. Voorts, mits niet zoet smakend: sinaasappels, zwarte bessen, mandarijnen;
· vis, lams-, schapen-, geiten-, kippen- en rundvlees;
· veel rauwkost, vooral groenten met veel vezel en relatief weinig koolhydraten;
· eieren (bij voorkeur zacht gekookt of gepocheerd);
· Budwigpap (magere, rechtsdraaiende kwark met gekneusd lijnzaad en lijnzaadolie);
· incidenteel: gebak gemaakt van bladerdeeg met appel;
· walnoten, amandelen en hazelnoten (ongebrand);

Wat mag je NIET eten:
· gewoon brood, toast, beschuit etc. waar gist in zit;
· broodbeleg als ham, worstsoorten, oude en belegen kaas, zoetigheid, kant-en-klaar broodbeleg;
· geraffineerde koolhydraten, dus geen witmeelproducten;
· schimmelhoudende producten, zoals champignons, schimmelkaas e.d.;
· zoet fruit, zoals meloenen, peren, aardbeien, bananen, druiven;
· suiker of suikerhoudende producten
· varkensvlees en kalfsvlees;
· lichaamsvreemde toevoegingen;
· alles in blik.

Wat mag je WEL drinken:
· Biogarde-drink
· kruidentheeën;
· koolzuurvrij mineraalwater;
· een enkel glas droge, witte wijn;
· tomaten-, grapefruit-, citroen- en groentesap, en andere vers geperste sappen, mits niet zoet;

Wat mag je NIET drinken:
· melk, melkproducten; suikerhoudende frisdranken; alcoholische dranken (m.u.v. droge witte wijn)

 Samenstelling: R. Nieuwenhuis, drs J. Schilders, J. Blaauw.