Home Gastenboek Wat is candida? Oorzaken Symptomen Test Behandeling Candida dieet Suiker Maaltijd suggesties Tips
Vatbaarheid voor sch...
Er zijn twee genetische mutaties gevonden die het risico op schimmelinfecties (candidiasis) vergroten. Ze zijn onafhankelijk van elkaar ontdekt door onderzoeksgroepen van het University College London en het UMC St Radboud in Nijmegen. Beide onderzoeken zijn gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, het belangrijkste wetenschappelijke tijdschrift voor medisch onderzoek.
Naar boven

Wat is Candida? 
Candida Albicans, kortweg Candida, is een gist die zich van nature voornamelijk in de darmen bevindt, maar ook op andere vochtige plaatsen zoals in de mond en de vagina. In de darm is Candida Albicans een gecontroleerd bestanddeel van de darmflora. Wanneer zich door omstandigheden een verandering in de darmflora voordoet, kan de daar normale gistvorm van de Candida overgaan in een schimmelvorm. Vanuit de darmen kan deze schimmel zich via het bloed naar andere delen van het lichaam verspreiden. Dit kan leiden tot een (chronische) Candida infectie.  Een Candida infectie is een zeer vervelend maar ook hardnekkig probleem dat verantwoordelijk kan zijn voor maanden tot zelfs jaren van chronische klachten. 

De belangrijkste klachten op een rijtje:

Klachten van je spijsverteringsorganen (opgezette buik, slijm in de ontlasting, spastische darm, darmkrampen, maagklachten, winderigheid, constipatie of diarree, anale jeuk, geregeld last van vage misselijkheid)
Klachten van je geslachtsorganen (steeds terugkerende vaginale infecties, jeuk, vieze witte afscheiding, libidoverlies)
Klachten van je immuunsysteem (klachten die verband houden met een overreactief of verzwakt immuunsysteem zoals allergieën, verstopte en/of jeukende neus, eczeem, toegenomen overgevoeligheid of intolerantie voor voedsel, blaasontstekingen, steeds terugkerende infecties, chronische bijholte ontstekingen, kwakkelen met je gezondheid)
Klachten met je energieniveau (afnemende energie, minder puf hebben, chronische vermoeidheidsklachten, snel uitgeput raken, toegenomen slaapbehoefte, slaapproblemen)
Klachten van je spieren en gewrichten (pijnlijke spieren en gewrichten ook al bij normale aanraking, snel uitgeputte spieren, het gevoel van lood in je armen en benen)
Klachten van je hormonale systeem (menstruatiestoornissen, hoofdpijn, trek in zoet, "vreetaanvallen", altijd koude handen en voeten)

De meeste mensen met een Candida infectie hebben in meer of mindere mate te maken met een ontregelde bloedsuikerhuishouding (= hypoglykemie). Een stabiele bloedsuikerspiegel is van groot belang, onder andere voor een optimale energievorming. Het functioneren van onze hersenen is zelfs vrijwel geheel afhankelijk van een constante aanvoer van bloedsuiker. Klachten als gevolg van een te lage of ontregelde bloedsuikerspiegel doen zich dan ook vaak als eerste voor op hersenniveau, bijvoorbeeld wisselende stemmingen, depressie, concentratiestoornissen en geheugenproblemen.

De symptomen van Candida verergeren door het eten van geraffineerde koolhydraten, gist, schimmelkazen, champignons, de meeste fruitsoorten, alle koolsoorten, zoete groenten en alcohol. Verder kan het weer ook invloed hebben, vooral wanneer het warm, benauwd en vochtig is.
Al deze klachten kunnen ook andere oorzaken hebben dan Candida. Ga daarom altijd eerst naar je huisarts om het een en ander uit te sluiten en dring aan op een goed onderzoek. Wordt er niets gevonden en scoor je hoog op de lijst met Candida symptomen dan is de kans aanwezig dat je te maken hebt met een Candida infectie.